De opdracht die de Vrijvrouwe van Renswoude aan haar erfenis had verbonden, luidde letterlijk: “eenige van de verstandigste, schranderste en bekwaamste jongens af te zonderen en aan te zetten in de mathesis, tekenen of schilderkonst, beeldhouwen of beeldsnijden, oeffeningen in sware dijkagiën of dergelijke libere konsten”. Met dat laatste doelde zij op natuurkunde, weg- en waterbouwkunde, landmeetkunde, instrumentmaken en andere technische vakken die in de achttiende eeuw nog nauwelijks systematisch werden onderwezen.
Eind negentiende eeuw veranderde de situatie voor de Fundatie. Door de oprichting van Hogere Burgerscholen en andere instellingen voor voortgezet onderwijs was er niet langer behoefte aan huisonderwijs. De Fundatie verzorgde daarom zelf geen onderwijs meer en ging zich er nu op toeleggen zowel voor jongens uit het kinderhuis als ook voor jongens uit gebroken gezinnen voortgezet onderwijs mogelijk te maken. Tot het midden van de twintigste eeuw waren deze élèves (zo worden de bursalen ook nu nog genoemd) vaak nog intern in de Fundatie gehuisvest.
Tegenwoordig verstrekt de Fundatie toelagen aan jongeren (jongens en meisjes) die door bijzondere omstandigheden niet in staat zijn hun opleiding zelf te betalen. In aanmerking komen alle studies en opleidingen van het WO, HBO en van creatieve vakscholen op MBO-niveau. Nederland kent weliswaar de financiering vanuit de Dienst Uitvoering Onderwijs, toch blijven er altijd gevallen die tussen wal en schip van de regelgeving terechtkomen. Zij kunnen een beroep doen op de Fundatie.
De financiële ondersteuning bestaat uit het verstrekken van een beurs. Deze tegemoetkoming in de studiekosten bedraagt maximaal € 1.500 per jaar.
Communicatie over studiebeurzen Fundatie Utrecht verloopt uitsluitend per e-mail: studiebeurs@fvru.nl.
Fundatie van Renswoude Utrecht
www.fundatievanrenswoude-utrecht.nl
Fundatie van Renswoude Den Haag
www.fundatievanrenswoude.nl
Fundatie van Renswoude Delft
www.fundatiedelft.nl
Hoewel uit dezelfde erfenis ontsproten opereren de Fundaties los van elkaar en hanteren zij elk andere toekenningscriteria.
Verzamel als eerste de volgende stukken. Onvolledige aanvragen worden niet in behandeling genomen.
Voeg deze stukken vervolgens in bovengenoemde volgorde samen tot één PDF-document. Dat kan handig met hulp van, bijvoorbeeld, deze website. Geef je aanvraag de volgende naam: ‘Beursaanvraag FvR Utrecht NAAM JAAR’.
Stuur het ten slotte als bijlage in een e-mail aan studiebeurs@fvru.nl. Door een aanvraag te verzenden ga je akkoord met de privacyverklaring van de Fundatie.
De Commissie Beurzen van de Fundatie bestaat uit twee regenten en twee externe leden, die vier tot zes keer per jaar bijeenkomen om gesprekken te voeren met beurskandidaten. De commissie werkt daarbij volgens een vast protocol beursaanvragen.